Црква „Св. Ћирила и Методија“

Заборављњене кости српских ратника

 

У подруму ове цркве „Св. Ћирила и Методија“,Прилеп,севрна Македонија, или у народу позната као капела, налази се костурница у којој почивају српски војници погинули у Првом светском рату. Тачан број овде сахрањених војника није познат, али се процењује да их има између 4.000 и 5.000. Костурница је у врло лошем стању стога је хитно потребна рестаурација како би се сачувала и кости наших мученика сачувајмо од заборава.

 

Заборављњене кости српских ратника Црква „Св. Ћирила и Методија“ грађена је у неколико фаза, у периоду од 1926. до 1936. године, у близини старе капеле, која је подигнута 1884. године.

Према историјским записима, градњу цркве покренуо је свештеник Алекса Кочовић, који је тада био председник Српске црквене школске општине.

Епископ битољски Јосиф Цвијовић је 1924. године освештао темеље и изградњу цркве посвећене Св. Ћирила и Методија. Цркву је 1936. године освештао тадашњи епископ охридско-битољски Николај Велимировић.

У подруму ове цркве „Св. Ћирила и Методија“, или у народу позната као капела,  налази се костурница у којој почивају српски војници погинули у Првом светском рату. Тачан број овде сахрањених српских  војника није познат, али се процењује да их има између 4.000 и 5.000 . Костурница је у врло лошем стању стога је хитно потребна рестаурација како би се сачувала и кости наших мученика сачувајмо од заборава.

Слава и Хвала српским јунацима!

Бранко Димовић Димески