САША ЦУЦКИЋ

ЗА САЈТ"СРПСКА ИСТОРИЈА" И СЕРБВИК МАГАЗИН ГОВОРИ РЕПРЕЗЕНТАTИВАЦ СРБИЈЕ У СПОРТСКОМ РИБОЛОВУ САША ЦУЦКИЋ

 

Учесник свих СП са репрезентацијом. Као члан Репрезентације Србије 2017 бронзана медаља на СП у Португалији. 2012-Белгија 2013-Ј.А.Р нисмо учествовали 2014-Република Ирска 2015-Холандија 2016-Србија 2017-Португалија 2018-Италија 2018-Белорусија клупско СП 2019-Ј.А.Р  2020-Kовид 19 2021-Француска 2021-Бугарска клупско СП 2022-Белгија

 

Како се постаје риболовац или заљубљеник у природу?

Свима је у генима (још од настанка човека) да се бавимо ловом, риболовом, како би прехранили породицу.

Наравно, у савременом добу, више нам приоритет није прехрана породице, али нас и даље то исконско "тера" да се надмудрујемо са природом. Обично то надмудривање креће још од раног детињства, одласцима са оцем поред реке.

Гледао сам још као петогодишњак како то ОН ради, са коликом страшћу и посвећености се спремао за сваки риболов. Наравно да је то имало огроман утицај на, (како сад погледам) на комплетан мој живот.

Нажалост, само неколико година касније, остао сам без свог узора, без свог идола, без свог најбољег "риболовачког пријатеља".

Али, те године проведене у природи, поред реке, предодредиле су мој будући живот. Као члан риболовачког удружења "Шаран" из Гњилана, заволео сам и такмичарски риболов. Раније, у пионирској, кадетској категорији, било је тих спорадичних успеха са неких удружењских или покрајинских такмичења. У једном периоду свог живота сам мало запоставио тај такмичарски део риболова.

Међутим, пресељењем у Ниш и чланством у једну од највећих Организација Спортских Риболоваца Нишава из Ниша, узлазном путањом креће моја такмичарска каријера.

Већ, на првом удружењском такмичењу 2000год. освајам 2. место и избијам у први тим Нишаве за сва наредна такмичења на Републичком нивоу, у пецању "удицом на пловак".

У наредном периоду од 10 год. било је доста успеха у овој дисциплини, али није било награда са Државних првенственства.

Колико је развој риболвног прибора утицао на вашу каријеру?

Како се развијао риболовни прибор у свету, тако је до нас у Србији помало стидљиво дошло неколико штапова са измењивим, различито обојеним врховима. То је у ствари, био и сам почетак дисциплине спортског риболова "Феедер" техником.

Пецање овом техником, подразумева прецизну технику храњења (енг.феединг), на малом простору, жичаним хранилицама обично ваљкастог облика. У овом случају, сигнализацију рибе да је узела мамац не врши пловак, већ горе поменути врх штапа, различите јачине, у зависности колике рибе ловимо, и да ли пецамо на реци или стајаћој води.

 Из извода ваше богате каријере може се приметити да 2011 година представља прекретницу вашег напредовања. Да ли се слажете са овим податком и да ли постоје људи из вашег окружења које бисте напоменули као заслужне за развој дисциплине односно спортског риболова у целини?

Оно што морам да напоменем, да највеће заслуге за брз развој ове дисциплине у Србији има и Драган Радуновић-Занеско. Он је својим едукативним емисијама "заразио" целу Србију риболовом на Феедер. Самим тим крећу и прва такмичења у овој спортској дисциплини.

Први Феедер Куп организован је 2009 године на такмичаркој стази у Костолцу. Освојио сам прво место са лепом килажом и добром предношћу у односу на другопласираног такмичара . На овим феедер такмичењима осећам неку "нову" дозу адреналина, и посвећујем се максимално пецању, и овом техником.

Већ почињу да се организују такмичења по читавој Србији, и резултати које сам тада имао су чак и за мене били изненађујући. Скоро на сваком такмичењу  био сам међу најбољепласираним, ако не и најбољи.

Дошло је време када се организује и прво такмичење на Државном нивоу 2010год. које нажалост морам да пропустим због здравствених проблема које сам имао у том периоду. Али, зато је 2011год. била моја прекретница за све успехе које сам остварио у овој дисциплини.

Квалификације (Регионално такмичење) за лигу шампиона, (тако се зове такмичење из кога се бира репрезентација), било је на Бечмену код Београда. Тада се по први и последњи пут организовало, Регионално такмичење али свих феедер риболоваца из целе Србије, којима је циљ био улазак у виши ранг одакле се бира репрезентација. Конкуренција је тада стварно била велика и јака.

Пецало се два дана. Првог дана пецам преко 11кг рибе и будем првак стазе са новим рекордом такмичења, док другог дана такође успевам да будем први у сектору, и збиром та два резултата успевам да будем ПРВАК РЕГИОНА за 2011год.

Тај успех доноси ми могућност такмичења у лиги шампиона, изборног првенственства са репрезентацијом. Као што сам већ напоменуо, то је била моја година... ПРВАК СРБИЈЕ за 2011год. у дисциплини ФЕЕДЕР. Постајем члан репрезентације Србије и одлазим на своје прво СП у Белгији.

Остало је већ историја....

 Многи успеси су везани за вашу каријеру. Ви сте и данас стални члан репрезентације.

2015год поново Првак Србије...

Учесник свих СП са репрезентацијом. Као члан Репрезентације Србије 2017 бронзана медаља на СП у Португалији. 2012-Белгија 2013-Ј.А.Р нисмо учествовали 2014-Република Ирска 2015-Холандија 2016-Србија 2017-Португалија 2018-Италија 2018-Белорусија клупско СП 2019-Ј.А.Р нисмо учествовали 2020-Kовид 19 2021-Француска 2021-Бугарска клупско СП 2022-Белгија поново...

Колико је ваша породица заслужна за ваш огроман успех у спортском риболову?

Огромна захвалност мојој породици, нарочито мојој супрузи Тијани за разумевање и несебичној подршци  свих ових година.

Разговор води Бранко Димовић Димески